Лещен - Семеен хотел Парадайс Огняново

Лещен е типичен пример за понятието, което експертите наричат еко селище. Стопанисвано с много любов и осигуряващо целия спектър от туристически развлечения, свързани със селския бит, Лещен е въплъщение на селския туризъм в България.

Която и къща в село Лещен да изберете, ще се почувствате като у дома си. Можете да избирате между първобитното огнище и съвременната печка, между камината и електрическия уред за отопление, между продуктите донесени от вас и онези, отглеждани в градините – всичко на едно място. В Лещен ще почувствате едновременно романтика, комфорт, уют, топлина и блажено спокойствие. Ще си припомните неповторимия вкус на бабините гозби и ще се потопите в онази одухотвореност на селския живот, която познавате само от разказите на нашите бележити творци.

Почти всички къщи в Лещен са с 200-годишна история. Около 15 от тях днес са превърнати в модерно оборудвани почивни бази, които се отдават под наем срещу не висока сума. И не мислете, че са еднакви – всяка къща има своята история, атмосфера и дух, които ще проучите с помощта на любезните домакини от селото. Те също така ще разнообразят престоя ви с атрактивни турове към близките курортибалнеолечебният център с минерални извори Огняново (на 5 км), етнографските комплекси Ковачевица (8 км), Долен (около 20 км) и Делчево (24 км), и разбира се, Банско (около 50 км). А защо не с джип сафари до резерват „Тъмната гора”, до тракийските светилища „Козият камък” и „Черната скала” и до местността „Синият вир”. Или пък с лов, риболов, планински преходи и уроци по събиране на билки и гъби.

Опознайте удоволствието от селския туризъм в България. Подарете си една незабравима и неповторима почивка в еко селище Лещен.

Разположение

Еко селище Лещен се намира в Югозападна България. То се разполага на 900 м. надморска височина, по южните склонове на Западните Родопи (в Дъбрашкия дял), в долината на река Канина (приток на Места). Отстои на 8 км от общинския град Гърмен, на около 110 км от областния град Благоевград, на около 150 км отПловдив и на около 200 км. от София.

История

Лещен е селище с древно минало, за която свидетелстват множеството археологически открития. За първи път името Лещен се споменава в османски документ от 1671 г. във връзка със закупени от съседен район зърнени храни. Първите съвременни заселници били привлечени от Лещен най-вече заради  златоносните пясъци на река Канина.Многодетните семейства на занаятчиите (строители, ковачи и дърводелци) много бързо култивират необработената родопска земя и за по-малко от половин век Лещен се превръща във водещ търговски център в областта.

 

През първите десетилетия на XIX в. са построени църква и килийно училище, а през 1889 г. в своите записки, босненският етнограф и археолог Стефан Веркович записва Лещен като селище с 56 български къщи. През 1907 г. по данни на Неврокопската митрополия населението вече е 487 души (българи – християни), но с последвалите процеси на изселване, днес то е останало до по-малко от 50 души (предимно застаряващи).

Лещен официално се присъединява към територията на България след Междусъюзническата война през 1912 г. (в която участие взимат десетки местни жители) и остава търговски и общински център на до 30-те години. След преразпределението на общините през 1934 г. постепенно започва обезлюдяване. Основен местен поминък остават земеделието (добив на ръж, овес, ечемик, тютюн), животновъдството, дърводобивът и дюлгерството. Днес село Лещен е едно от най-атрактивните и популярни кътчета за практикуване на т.нар селски туризъм.

Забележителности

Атмосферата в Лещен сякаш не се е променила през последните 100 години. На входа все още ви очакват мегдана с фонтана и стария орех, с училището и църквата, и разбира се, с местната „Кръчма”.Помещаваща се в сградата на първото килийно училище, това не е просто селската седянка за разпивка. Това е заведението, в което всички туристи задължително се отбиват като вид атракция. Тук, в дървени съдове, ще ви сервират едни от най-вкусните гозби, които някога сте опитвали –традиционното ястие „Увияч” (печено месо с кашкавал), кокошка на фурна, кюфтета от кълцано месо, домашна лютеница, палачинки с домашно сладко, цедено кисело мляко и какво ли още не. Ако сте любители на качествения аперитив, задължително си поръчайте чашка от местната домашна ракия – запазена марка на Лещен.

 

Менюто на „Кръчмата” е изписано върху дървени плочи, а за да повикате сервитьора трябва да използвате специална ситема – подръпнете чепчето, което виси над масата ви (то е захванато за едно общо въже, опънато между голямо дърво в двора и сградата на кръчмата, където виси меден чан). Най-значимото предимство на заведението обаче е качествето на продуктите, с които се приготвя храната. Всичко е домашно производство, екологично чисто и отгледано с трудолюбието на местните стопани. След един обяд (или вечеря) в „Кръчмата” отношението ви към храната със сигурност ще се промени.

Така и така сте наблизо, отделете няколко минути за църквата „Св. Параскева”. Построена през 1836 г., днес вратите й все още са отворени за желаещите да запалят свещ и да се помолят, макар последната богослужебна литургия да е била през 1957 г. Особено интересни са някак неподредените и сякаш произволно щриховани стенописи.Недалеч от нея се намира читалището, където можете да разгледате богата колекция от народни инструменти, домашни тъкани, картини и старинни фотографии, всички представящи етнографското и културно наследство на Лещен.

Сред най-големите атракции на Лещен е т.нар „Глинена къща”, построена на едно от възвишенията в селото и заобиколена от кичести овощни дръвчета.
Още щом видите приканващата ъглова веранда с омиротворяваща гледка към зелените планини ще разберете, че сте попаднали на истинско архитектурно чудо. Изградена изцяло от глина, със сламен покрив и кокетен комин, тя много наподобява дома на любимите анимационни герои от сериала „Семейство Флинтстоун”. Прозорците са с причудливи несиметрични форми, вместо етажерки има ниши с глинени лавици, а интериорът е стилен и някак романтично-идиличен, същевременно оборудван с всички съвременни удобства, за да бъде престоят ви пълноценен.Глинената къща би се харесала и на най-взискателния турист, най-вече заради уникалното съчетание на естествена атмосфера и висококачествен комфорт.

Не на последно място, очарованието на Лещен се крие в 30-те двуетажни къщи с бели фасади и скосени покриви, скупчили се китно около главната калдъръмена улица. Съчетание от камък и дърво, те са представители на типичната ковачевска архитектура. За да запазят автентичния си облик през годините, къщите са реставрирани и поддържани с много любов и грижи. Особено внимание е отделено на детайлите – всеки предмет е реставриран и съхранен от първия му момент на употреба, навсякъде присътсват нишите, огнищата, чергите и посудата. На разположение на туристите са просторни чардаци, китни дворове, каменни огнища, съвременни кухни, както и продукти за готвене от местното стопанство.

Потопете се в бита и атмосферата на възрожденската епоха – в Лещен ще осъзнаете значението на понятието „селски туризъм” и защо толкова много чужденци идват в България, за да го практикуват.