Кавала - Семеен хотел Парадайс Огняново

В беломорското крабрежие на Гърция се намира един от най-големите и красиви градове – Кавала. Ако пътуваме с ферибот към пристанищният град, още от о-в Тасос забелязваме бяло петно на крайбрежната континентална ивица. С приближаването виждаме как това „петно“ започва да наподобява на амфитеатър. От заливчето на Кавала разбираме защо му казват „белият град“ – може би игра на светлината, може би повечето сгради са бели, но тази картина се запечатва задълго в паметта.

Разположен върху останките на древния град Неополис, мястото в миналото е било защитено от огромна византийска крепост. Просторните площади, новите сгради, търговските центрове в западната част на града контрастират с традиционните стари къщи, подредените градинки и


красивите алеи в източната част. Навсякъде забелязваме останки от стари крепостни стени. Сред знаковите постройки на миналото са Византийския замък и акведуктът Камарес, построен от Сюлейман Велики през XVI в, къщата на Мехмет Али от XVII в. и турската сграда „Имарет“.
 
Ако се изкачим по Профитис Илиас, може да се насладим на панорамната гледка на старата част на града. Старите къщи на областта Панагия са поддържани в перфектно състояние. И без да искаме забелязваме голяма стара постройка с 18 стаи с гледка към пристанището – именно турския сарай Имарет.
 
В Кавала има много места, в които можете да отседнете, включително национални и местни къмпинги. Има хотели от всички категории, а ресторантите са отлични и с богато меню.
 

След като вече сте разгледали Кавала и забележителностите му, ако разполагате с още малко време, не пропускайте и близките забележителности. В Агиос Силас се намира едноименният манастир, а ако обичате гледките, не пропускайте тези от Палиа Кавала, Крионери, Корифес, Ставрос. На 17 км от Кавала пък се намират останките на древният македонски* град Филипи, наречен на основателят  му Филип II. И сега можем да видим останките на две ранно-християнски базилики, части от пътя „виа Егнатия“ (via Egnatia),  акропол и амфитеатър. За почитателите на СПА, на 67 км. от Кавала, в Елефтерон има специален център за водни процедури.
 

* под македонски се разбира географската област Македония, частите на която са на териториите на Гърция, България и непризнатата все още Република Македония и нямат нищо общо с историческите претенции на последно споменатата.

 

GPS координати: E 24° 24′ 34.42″; N 40° 56′ 11.76″
*координатите са пресметнати по зададени базови данни и не претендират за абсолютна точност
{googleMaps lat=40.93659947548451 long=24.409561157226562 zoom=9 lang=bg}